Aimon tylsät - BLOGI

Ennakkoäänestyksen sietämätön keveys (17.03.2015)

Ennakkoäänestys on haarukan jälkeen paras keksintö!
Voin aivan rauhassa äänestää minulle sopivampana päivänä, samoin saan itse päättää myös äänestyspaikkani. Ehdokkaan valintakin on jotenkin helpompaa, voin laittaa vaikka kaikkien ehdokkaiden kuvat seinälleni ja tikalla heittäen valita sopivan ääneni saajan. Näin olen usein myös tehnytkin. Useana vuonna vaalituloksia seuratessani olen epäillyt, että moni muukin on tehnyt samoin.

Mutta!
Jos en jostain syystä ehdi ennakkoäänestyksen puitteissa suorittamaan kansalaisvelvollisuuttani joudun armottomaan vaalihelvettiin. Joudun äänestämään virallisena äänestyspäivänä! Vaalipainajainen käy toteen. Yhtäkkiä onkin jo vaalisunnuntai ja minun on ehdittävä tiettynä kellonaikana (9-20) ennalta määrättyyn paikkaan jossa minua odottaa rivi neuvostoliiton aikaisen talouskaupan asiakaspalvelualttiuden omaavia sarvikuonoja.

Vaalipäivänä sunnuntai karsii myös useimmat juoma-alan amatöörit jotka ovat rymynneet paikallisessa ravitsemusliikkeessä jo kaksi päivää ja odottelevat yölliseen Jurassic Parkiinsa pääsyä. Nämä eivät uskalla edes yskäistä vessaan mennessään eivätkä taatusti mene julkiselle vaalipaikalle paikallisen ”KGB”:n syötäväksi.

Vaalipäivänä äänestäessä ehdokkaan valinta on myös vaikeampaa. Tulee aina jotenkin painostava ja virallinen olo. Ehdokkaan valinnasta tulee elämän ja kuoleman kysymys. Entä jos valitsenkin väärän ehdokkaan? Entä jos kirjoitankin äänestyslappuun väärän numeron? Tai epäselvästi? Kynästä ei tulekaan mustetta tai jos se on lyijykynä niin terä on varmasti poikki. Mitä jos saankin jonkinlaisen pyörtymiskohtauksen tai paniikkikohtauksen ennen kuin ehdin kirjoittaa numeron lappuun?

Ei ole tavallisen kansalaisen verenpaineelle sopivaa tuollainen vastuutaakka.
Laitankin heti Mobiraani muistutuksen, että muistan mennä ennakkoäänestämään heti kun se alkaa.